Luxleaks: "Wettelijk maar niet wenselijk"

"Wat vandaag wettelijk is, is misschien niet meer wenselijk". Zo heeft de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna vandaag gereageerd op de onthullingen over de honderden belastingakkoorden die het Groothertogdom sloot met grote bedrijven en gefortuneerde families.

Gramegna beklemtoonde dat de fiscale rulings in Luxemburg in overeenstemming zijn met de Luxemburgse en Europese wetgeving en met de internationale standaarden. Ze bieden bedrijven zicht op de belastingen die ze moeten betalen.

De minister erkende echter dat rulings soms resulteren in "situaties waarbij bedrijven zeer weinig of zelfs geen belastingen betalen". Dat is ook voor de Luxemburgse regering "geen bevredigende situatie". Dat sommige ondernemingen nog nauwelijks belastingen betalen, is volgens hem ook voor de belastingbetalers "onbegrijpelijk en onhoudbaar".

"Juridisch meningsverschil" met Commissie

De Luxemburgse regering is er volgens Gramegna van doordrongen dat financiële centra transparantie aan de dag moeten leggen om hun toekomst te vrijwaren. Ze werkt dan ook volop mee aan internationale initiatieven op dat vlak. Zo wordt vanaf volgend jaar het bankgeheim op spaartegoeden opgeheven. Maar één land kan de situatie niet  ombuigen, zo beklemtoonde de minister.

Gramegna beloofde ook volop mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie naar de Luxemburgse rulings. Hij erkende wel dat er een "juridisch meningsverschil" met de Commissie bestaat over het doorspelen van bepaalde fiscale beslissingen aan de Europese concurrentiewaakhond.

AB Inbev: geen commentaar

Brouwerij AB InBev wil geen commentaar kwijt op de onthullingen over belastingconstructies die bedrijven en rijke families met de bevoegde autoriteiten in Luxemburg konden bedingen en waardoor ons land miljarden euro's misloopt. Een van de namen die hierbij genoemd werd, is de familie de Spoelberch, een van de grote aandeelhouders van AB InBev.

"AB InBev heeft geen directe of indirecte participatie in de bedrijven die genoemd worden. In 2013 waren de groepsresultaten van AB InBev onderhevig aan een effectieve genormaliseerde belastingvoet van 16,6 procent. Het principe daarbij is dat we de belastingen lokaal betalen waar de winsten worden gegenereerd", aldus woordvoerster Karen Couck.