Luxleaks: Luxemburg kan worden gestraft

De Europese Commissie zegt Luxemburg te straffen, als blijkt dat ze een rol hebben gespeeld in de ‘Luxembourg Leaks’. Dat heeft een woordvoerder van de commissie gezegd. Een groep internationale journalisten bracht het schandaal gisteren aan het licht.

Meer dan driehonderd topbedrijven en rijke families, waaronder 26 uit ons land, ontweken miljarden belastingen via een financiële constructie in Luxemburg. Ook de Belgische schatkist heeft daarmee miljarden euro’s misgelopen.

Juncker moeit zich niet

De kwestie komt erg ongelegen voor de kersversie Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Hij was jarenlang premier van het Groothertogdom Luxemburg. Gisteren liet hij al weten zich niet te zullen moeien met het onderzoek  naar het schandaal. “Ik laat mijn eurocommissaris haar werk doen. Ik zal haar niet afremmen, dat zou ik onfatsoenlijk vinden.”

"Conform de wet"

De huidige Luxemburgse premier, Xavier Bettel, verdedigt de fiscale praktijken van het groothertogdom. De ‘tax ruling’, die multinationals de mogelijkheid biedt om bij ons weinig tot amper belastingen te betalen en die verscheidene landen van belangrijke inkomsten onthoudt, is geen specialiteit van Luxemburg, klinkt het. “We zijn daarmee conform de internationale wetten.”