Obama reageert op nederlaag

President Barack Obama heeft vanavond voor het eerst gereageerd op zijn zware verkiezingsnederlaag bij de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Obama verloor met zijn Democraten de meerderheid in de Senaat aan de Republikeinen, waardoor het land onbestuurbaar kan worden.

Obama feliciteerde meteen de Republikeinse kopman Mitch McConnell met het Republikeinse verkiezingsresultaat. Nu de Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat, wordt het voor Obama onmogelijk om sommige beslissingen te nemen zonder de medewerking van zijn politieke tegenstanders.

“Congres zal wetten goedkeuren die ik niet leuk vind”

“De komende twee jaar zal ik mijn werk zo goed als mogelijk blijven uitvoeren”, zei Obama. “Het Congres zal wetten goedkeuren die ik niet zo leuk vind, en ik zal zaken opleggen die sommige Republikeinen niet zo leuk vinden. Maar we zullen moeten samenwerken.”

“Samenwerken op onderwerpen waarover consensus bestaat”

“We moeten de komende jaren zo productief mogelijk maken”, verwees Obama duidelijk naar de vrees van een totale blokkering. “We moeten samenwerken op de onderwerpen waarover bij de kiezers een brede consensus bestaat. Zoals bijvoorbeeld jobcreatie. We zijn het er allemaal over eens dat er meer banen gecreëerd moeten worden.”

Deadline begroting in zicht

Het nieuwe Congres kijkt ook tegen een belangrijke deadline aan. “We hebben vijf weken om een nieuwe begroting goed te keuren”, legt Obama de vinger op de wonde. “Het is van enorm belang dat we dit zonder een dramatische discussie kunnen doen, zodat we probleemloos verder kunnen werken.”