Republikeinen nemen de Senaat over

Bij de parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen een meerderheid veroverd in de Senaat. Dat is slecht nieuws voor president Obama. Als Democraat zal het voor hem nu nog moeilijker worden om te regeren.

De Republikeinen moesten zes zetels afsnoepen van de Democraten om een meerderheid te halen in de Senaat. Het is al acht jaar geleden dat ze die nog hebben gehad.

Maar nu al hebben ze zeven zetels veroverd. Die hebben ze gehaald in West Virginia, Arkansas, South Dakota, Montana, Colorado, North Carolina en Iowa.

Jongste Senator ooit

Vooral in Arkansas is dat opvallend. De Democraten kregen hier forse steun van voormalig president Obama, maar het is de 37-jarige Republikein die de zetel heeft gewonnen. Hij wordt zo de jongste Senator ooit in de VS.

Obamacare

In het Huis van Afgevaardigden vergroten de Republikeinen hun meerderheid. Ze hadden er al 233 van de 435 zetels, maar volgens prognoses wordt dat nog uitgebreid.

Dat de Republikeinen zowel in het Huis als in de Senaat een meerderheid hebben, is slecht nieuws voor Obama. Want elke beslissing die hij neemt, kan worden tegengehouden door de Republikeinse meerderheid. In het slechtste geval kan die gemaakte beslissingen, zoals Obamacare, zelfs terugschroeven.