MH17: Nieuwe stoffelijke resten

Op de rampplek van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen geborgen van slachtoffers van de ramp op 17 juli. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Vorige week waren Nederlanders ook al samen met de OVSE en de lokale rampenbestrijdingsdienst SES op de rampplek. Dinsdag lukte dat opnieuw. De stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen worden door de experts naar Charkiv gebracht. Daar wordt een eerste forensisch onderzoek uitgevoerd, waarna de resten en de spullen naar Nederland worden gebracht.

Bij de repatriëring van de stoffelijke resten wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij vorige repatriëringen. De persoonlijke bezittingen worden na onderzoek in Nederland aan de nabestaanden overgedragen.

Nog steeds geweervuur

Tijdens het zoeken dinsdag werd er in het gebied nog steeds geschoten. De veiligheidsomstandigheden in het gebied blijven fragiel, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie. Terugkeer van de gehele missie naar de rampplek is daarom niet aan de orde.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. Rebellencommandant Aleksandr Chodakovski bevestigde dinsdag dat de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne over luchtdoelraketten beschikten toen vlucht MH17 werd neergehaald.

Maar, zo stelt hij in een interview met de Volkskrant, de rebellen hebben het vliegtuig van Malaysia Airlines niet neergehaald. "Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken gesproken en ze hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt", zegt Chodakovski.