Zetten Republikeinen Obama buitenspel?

Vandaag staan in de Verenigde Staten de tussentijdse verkiezingen op het programma. En de ogen zijn vooral gericht op de Senaat. Kunnen de democraten onder leiding van president Barack Obama hun nipte meerderheid behouden of gaan de Republikeinen met de winst lopen?

Het is vooral in de Senaat dat er veel op het spel staat, want in het Huis van Afgevaardigheden zwaait de Republikeinse partij al sinds 2010 de plak met 233 zetels tegenover 199 voor de Democraten. In de Senaat hebben de Democraten momenteel nog een streepje voor met 53 van de 100 zetels, maar die verhoudingen lijken na vandaag volledig te worden omgegooid. 

'Lame duck'

Als de Republikeinen bij de 'mid-term elections' zes zetels weten te bemachtigen, zwaaien ze ook in de Senaat de scepter en dreigt president Obama de laatste twee jaar van zijn ambtstermijn als ‘lame duck’ door te moeten brengen. Dat wil zeggen dat hij volledig buitenspel wordt gezet aangezien de Republikeinen het dan ook in de Senaat voor het zeggen hebben.

Concreet betekent dat voor Obama dat al zijn beslissingen en voorstellen geblokkeerd kunnen worden. De Republikeinen kunnen ervoor zorgen dat hij geen topambtenaren meer kan benoemen, waardoor zijn invloed ook na zijn ambtstermijn aanzienlijk vermindert. 

Op dit moment heeft Obama al heel wat moeite om wetten door te drukken. De kans is dan ook reeël dat bij een Republikeinse overwinning Obamacare en de hervorming van de bankensector zal worden stilgelegd. 

Vetorecht

De Republikeinen mogen dan de mooiste vooruitzichten hebben, tocht betekent een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigheden niet dat ze de komende twee jaren alles te zeggen hebben. Barack Obama beschikt namelijk nog steeds over het vetorecht en kan dus nog veel voorstellen en beslissingen blokkeren.

Als de Republikeinen Obama bovendien consequent gaan lamleggen, zullen ze daar bij de presidentsverkiezingen in 2016 de rekening voor betalen. Het zal dus voor beide partijen wikken en wegen worden de komende jaren. 

Magere opkomst? 

Bij de zogenaamde mid-terms wordt gemiddeld een opkomst van ongeveer veertig procent verwacht. Maar dit jaar kan die opkomst nog wat lager liggen omdat er minder omstreden onderwerpen meespelen dan de voorbije twee tussentijdse parlementsverkiezingen.