Dieven stelen poort ‘Arbeit macht frei’

In het voormalige concentratiekamp van Dachau, in het zuiden van Duitsland, hebben dieven een stalen toegangspoort gestolen waar het bekende opschrift ‘Arbeit macht frei’ op te lezen staat. De diefstal gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. Van de daders is voorlopig geen spoor. De politie roept getuigen op zich te melden. De historische site heeft geen alarmsysteem, maar wordt wel dag en nacht bewaakt door beveiligingsagenten.

Het concentratiekamp van Dachau, op enkele kilometers van München, werd tachtig jaar geleden geopend, amper enkele maanden nadat Adolf Hitler aan de macht kwam. Oorspronkelijk werd het gebruikt om politieke gevangenen in op te sluiten. In de oorlogsjaren werden er in totaal 206.000 gevangenen in ondergebracht, voornamelijk Joden. Meer dan 41.000 van hen vonden er de dood: Door honger, ziekte of een Duitse kogel. Op 29 april 1945 werd het kamp bevrijd door het Amerikaanse leger. Jaarlijks bezoeken 800.000 mensen van over de hele wereld het oude kamp van Dachau.

Niet eerst diefstal in concentratiekamp

Vijf jaar geleden gebeurde een gelijkaardige diefstal in het oude concentratiekamp van Auschwitz, in Polen. Toen werd het wereldbekende metalen opschrift boven de toegangspoort van het kamp gestolen (zie foto). De dader was een 34-jarige Zweedse neonazi. Hij kreeg twee jaar en acht maanden gevangenisstraf voor de diefstal. Het opschrift is intussen hersteld.