Belgische F-16's langer in Irak?

België heeft een vraag gekregen om instructeurs te leveren om de Iraakse troepen op te leiden. Dat verklaarde minister van Defensie Steven Vandeput tijdens zijn bezoek aan eenheden van het Landcomponent te Leopoldsburg. Volgens hem is het mogelijk dat de missie van de F-16's in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak ook na 31 december verlengd zal worden.

"We zitten (met de gevechtsvliegtuigen F-16) nog steeds in de eerste van vier fases van het plan van de coalitie. We evalueren de toestand van dag tot dag. Ik denk dat we ons mogen verwachten aan een verlenging van de missie", verklaarde Vandeput, die vrijdag nog een bezoek bracht aan Jordanië, van waaruit de Belgische F-16's opereren.

De regering-Di Rupo besliste op 24 september in lopende zaken om gevechtsvliegtuigen te sturen in het kader van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. De regering-Michel besliste op 23 oktober de missie te verlengen tot het einde van dit jaar.

De defensieminister bevestigde dat ons land de vraag gekregen heeft om ook "grondtroepen" te sturen om de Iraakse strijdkrachten op te leiden. België deed dat ook in Afghanistan. "We moeten dit goed onderzoeken", verklaarde Steven Vandeput. Hij zei "a priori niet tegen" dergelijke missie te zijn indien België een effectieve bijdrage kan leveren.