Ponta op weg naar presidentschap

De Roemeense sociaaldemocratische premier Victor Ponta wint de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar de strijd tussen Ponta en zijn conservatieve tegenstander Klaus Iohannis wordt nog spannender dan eerst verwacht werd. Dat blijkt uit de telling van 56 procent van de stemmen.

De 42-jarige ex-procureur Ponta, de favoriet om de eerste ronde te winnen, kreeg 39,57 procent van de stemmen, aldus het centaal verkiezingsbureau na de telling van 56 procent van de stemmen. De 55-jarige Duitstalige liberaal Iohannis haalt volgens de gedeeltelijke resultaten 30,19 procent. Drie andere kandidaten halen allemaal ongeveer 5 procent van de stemmen.

Volgens peilingen zou premier Ponta 43 procent van de stemmen in de wacht slepen, Iohannis 30 procent. De twee nemen het op 16 november tegen elkaar op tijdens de tweede ronde van de verkiezing.

"Ik ben blij dat een groot deel van Roemenen vertrouwen heeft in mijn programma, dat Roemenië wil ontwikkelen en een einde wil maken aan de verdeeldheid", aldus Ponta vanop het partijhoofdkwartier. Iohannis riep de Roemenen "die niet alle macht in de handen van één partij willen zien" op hem te stemmen.

Bij de sluiting van de stembussen stonden aan de stembureaus in het buitenland nog lange rijen mensen aan te schuiven, wat zorgde voor zware kritiek bij de oppositie over de organisatie van de verkiezing. Volgens de Roemeense televisie waren er incidenten in Parijs, Londen en Wenen.

Uittredend president Traian Basescu eiste zondag het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken Titus Corlatean, omdat hij "belemmerd heeft dat de Roemenen hun stemrecht konden uitoefenen". Zowat 200 jongeren verzamelden zich zondag in de Roemeense hoofdstad Boekarest voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en eisten dat de stembussen in het buitenland langer openbleven.