Frans milieuprotest radicaliseert

Vandaag is het weer tot gewelddadige betogingen gekomen in de Franse steden Nantes en Toulouse. Zes dagen geleden werd een jonge milieuactivist tijdens confrontaties met de oproerpolitie gedood door een traangasgranaat, wat in heel Frankrijk voor opschudding zorgde.

Een twintigtal personen werden opgepakt in de twee steden, waar de rellen ook in de vooravond werden voortgezet, dit tot grote woede van de autoriteiten. Premier Manuel Valls veroordeelde "met klem" deze "uitbarstingen van openlijk geweld", die hij een "belediging voor de herinnering aan Rémi Fraisse" noemde.

De twee betogingen, waaraan telkens ongeveer 600 mensen deelnamen, waren georganiseerd "tegen het politiegeweld" door radicale en antikapitalistische bewegingen om de dood van de 21-jarige milieuactivist aan te klagen.

Rémi Fraisse werd vorig weekend gedood tijdens schermutselingen met de ordestrijdkrachten op de bouwwerf van een omstreden stuwdam in Sivens, in het zuidwesten van het land. De werkzaamheden zijn er inmiddels opgeschort. Zijn dood, de eerste tijdens een door de Franse stadspolitie onderdrukte manifestatie sinds 1986, veroorzaakte heel wat emoties bij onze zuiderburen. Volgens de laatste onderzoeksresultaten werd de jongeman gedood door een offensieve granaat die door de gendarmes was afgevuurd.

Stenen, flessen, vuurpijlen en allerhande projectielen aan de ene kant, traangasgranaten en rubberen kogels aan de andere kant: de demonstratie in Nantes liep al vlug uit de hand en leidde tot een harde confrontatie met de oproerpolitie. Minstens vijf manifestanten raakten gewond. Ook twee agenten werden geraakt, naar verluidt één door een fles zuur. Op het eind van de namiddag waren al minstens 16 mensen voorgeleid.

Nantes, de grootste stad in het westen van het land, vormt al geruime tijd hét toneel voor betogingen, ook omwille van een omstreden bouwproject voor een nieuwe luchthaven op landbouwgronden, waartegen milieuactivisten en extreem links gekant zijn.

In Toulouse, waar de rellen dezelfde kant opgingen, werden minstens acht personen opgepakt. Ook in andere Franse steden werd zaterdag betoogd, onder andere in Rijsel, Bordeaux, Dijon en Montpellier.