“Ruimtevaartproject wordt voortgezet”

“Ondanks de dodelijke crash van het commerciële ruimtevaarttuig Spaceshop Two in Californië, zal het project om toeristen in de ruimte te sturen niet worden stopgezet.” Dat verklaarde Richard Branson, de ondernemer achter Virgin Galactic, aan de Britse zender BBC. Het lijkt er wel op dat dit ongeval opnieuw voor vertraging zal zorgen.

Bij de crash in de Mojavewoestijn kwam de piloot om het leven. Zijn collega raakte zwaargewond. Branson zei geschokt en droevig te zijn over het dodelijke ongeval. Maar tegelijk beklemtoonde hij zijn plannen om toeristen de ruimte in te sturen, niet te zullen stopzetten. Hij nam meteen het vliegtuig naar Californië, "voor één van de moeilijkste trips die ik ooit heb gemaakt".

Het ruimtevaarttuig Spaceshop Two explodeerde in de lucht tijdens een testvlucht. De precieze oorzaak voor het ongeval is nog niet bekend. "Virgin Galactic gaan zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek", aldus Branson. Het zou verschillende dagen in beslag nemen.

Honderden mensen hebben al een plaatsje gereserveerd voor een ruimtevlucht aan boord van SpaceShip Two, dat twee piloten en zes passagiers kan vervoeren. De kandidaten betaalden ook al een voorschot. De vlucht kost hen 200.000 dollar, zo’n 160.000 euro. Analisten vrezen dat het dodelijk ongeval heel wat kandidaat-toeristen zal afschrikken. Dit bewijst dat ruimtevaarttoerisme niet zonder risico's is, terwijl vertrouwen in dit soort van expedities alles is, luidt het. Wanneer de eerste ruimtevlucht voor toeristen kan plaatsvinden, is nu allerminst duidelijk.