Canadese schutter krijgt recordstraf

In Canada is een 24-jarige man die in juni in Moncton, in de provincie New Brunswick, drie politieagenten doodschoot en twee anderen verwondde tot 75 jaar cel veroordeeld. Het gaat om de zwaarste straf in de geschiedenis van Canada sinds de afschaffing van de doodstraf.

Dader Justin Bourque kreeg van de rechter 75 jaar effectief en kan pas vrijkomen wanneer hij 99 is. Volgens de advocaat van de man is zijn cliënt niet van plan om in beroep te gaan. Bourque pleitte schuldig aan drievoudige moord en twee pogingen tot moord. De twintiger had begin juni op straat het vuur geopend op politieagenten. Hij werd de dag nadien opgepakt na een klopjacht van bijna 30 uur waarbij 300 agenten werden ingezet. Herbekijk het verslag over die klopjacht onderaan dit artikel.

De rechter omschreef de dader als een man die verslaafd was aan marihuana en geobsedeerd was door geweren, videospelletjes en heavy metal. De misdaad noemde de rechter een van de verschrikkelijkste in de geschiedenis van Canada. Toen hij zijn straf hoorde, barstte Bourque in tranen uit en verontschuldigde hij zich bij de familie van de slachtoffers. "Het spijt me. Er valt niets anders te zeggen", klonk het.

Vorige week werd Canada opnieuw opgeschrikt door een dolle schutter. De man schoot een militair dood in de buurt van het parlement in Ottawa. Daarna werd hij zelf doodgeschoten.