Burkina Faso: Ruzie binnen legerleiding

In Burkina Faso is de chaos compleet nu een tweede bevelhebber van het leger de macht naar zich toe trekt. Kolonel Isaac Zida, zei de verantwoordelijkheden te aanvaarden als ‘overgangsleider’. Hij liet tegelijk weten dat de ex-president Blaisé Compaoré, die gisteren ontslag nam, zich op een veilige plaats bevond.

"Ik aanvaard (...) de verantwoordelijkheden" van "overgangsleider en staatsleider teneinde de continuïteit van de staat te verzekeren tot er met alle politieke partijen en organisaties uit het middenveld een consensus wordt gevonden over de contouren en de inhoud van een vreedzame overgang naar de democratie", liet kolonel Zida optekenen tijdens een televisietoespraak.

Eerder liet ook legerchef Nabéré Honoré Traoré al weten de verantwoordelijkheden van staatshoofd te zullen waarnemen, maar die verklaringen doet Zida van de hand als voorbijgestreefd. De tienduizenden mensen die de voorbije dagen op straat kwamen, waren in elk geval niet blij met Traoré, die beschouwd wordt als een handlanger van Compaoré.