Duitsland voert tolheffing in

Duitsland heeft zijn gedetailleerde plannen bekendgemaakt om een wegentol in te voeren voor personenwagens. Momenteel betalen vrachtwagens al een taks wanneer ze de Duitse snelweg willen gebruiken, maar vanaf 2016 zullen ook automobilisten tol moeten betalen.

Vanaf 2016 zal iedere auto op de autosnelwegen met 4 baanvakken jaarlijks tot 130 euro moeten betalen. "Een infrastructuurvergoeding", zegt minister van Transport Alexander Dobrindt daarover.

Buitenlanders betalen 10 euro voor 10 dagen

Buitenlandse automobilisten op Duitse wegen, zullen aan de grens 10 euro moeten betalen, goed voor 10 dagen gebruik van de Duitse wegen.

De buitenlandse nummerplaten zullen daarbij in een databank opgenomen worden en gecontroleerd worden via camera’s. Er komt dus geen vignet dat de automobilisten op de ruit van hun wagen moeten plakken, zoals eerder besproken.

Merkel eerst tegen, nu voor

Bondskanselier Angela Merkel stond tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar nog weigerachtig tegenover een tolheffing, maar onder druk van haar coalitiepartner, de christendemocratische CSU uit Beieren, voert haar regering de tolheffing nu toch in. Volgens Merkel zullen Duitse autobestuurders niet meer moeten betalen dan nu het geval is. Daarom verminderen de Duitse wegenbelastingen tegelijk met het invoeren van de tolheffing.

Autobestuurders die autosnelwegen met twee baanvakken gebruiken, zijn vrijgesteld van de heffing. Op die manier komt de Duitse regering tegemoet aan de Duitse bedrijven met werknemers die dagelijks de grens oversteken, en aan winkelcentra met veel buitenlandse klanten.  Critici zeggen echter dat de heffing meer zal kosten dan ze zal opleveren. Ook worden vragen gesteld over privacy.