Opvallend: FIFA rekent Krim bij Rusland

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft bewust of onbewust een duidelijk politieke stelling ingenomen. In het filmpje waarin het logo voor het WK in Rusland wordt voorgesteld, rekent de FIFA de Krim duidelijk bij Rusland. Opvallend, want de Krim is een Oekraïens schiereiland dat geannexeerd werd door Rusland en internationaal niet als Russisch grondgebied erkend wordt.

In het filmpje waarin het logo voor het wereldkampioenschap 2018 in Rusland wordt voorgesteld, wordt een kaart van Rusland geprojecteerd. Daarop is duidelijk te zien hoe de Krim deel uitmaakt van Rusland. Opvallend, want naast Noord-Korea, Syrië en Venezuela erkent geen enkel land de Russische annexatie van de Krim.

Annexatie begin Oekraïens conflict

De Krim werd in maart van dit jaar geannexeerd door Rusland. Het was het begin van het nog steeds aanslepende conflict dat Oekraïne verdeelt in pro-Europese en pro-Russische krachten. De annexatie werd internationaal sterk veroordeeld.

Zweem van corruptie rond toekenning WK

Er is al veel kritiek gekomen op de toekenning van het WK aan Rusland door de FIFA en dit voorval versterkt die kritiek. Volgens tegenstanders hangt er een zweem van corruptie rond de toekenning. Het erkennen van de Krim als Russisch grondgebied door de FIFA, helpt het imago van de Wereldvoetbalbond in ieder geval niet vooruit.