Erdogan opent megalomaan paleis

De Turkse president Recep Erdogan heeft zijn intrede gedaan in zijn gloednieuw “Wit Paleis”. Erdogan liet een gigantisch presidentieel complex in Ankara speciaal voor hem bouwen. Kostprijs van het Ak Saray-paleis wordt geraamd tussen 275 en 340 miljoen euro. Tegenstanders bekritiseren Erdogan om het megalomane project.

De cijfers zijn hallucinant: 91.000 vierkante meter, meer dan 1.000 kamers, 50 keer groter dan het Amerikaanse Witte Huis en een kostprijs die geraamd wordt tussen 275 en 340 miljoen euro.

Grootste residentiële paleis ter wereld

Erdogan liet het paleis bouwen als ambtswoning voor de Turkse premier, een functie die hij elf jaar lang zelf bekleedde. Maar nu hij zelf verkozen is als president, wordt het gigantische Ak Saray, dat “Wit Paleis” of “Vlekkeloos” betekent, het optrekje voor de president.

Het gebouw werd neergepoot op een lap grond van maar liefst 300.000 vierkante meter en zou daarmee het grootste residentiële paleis ter wereld worden. Ak Saray zelf telt 91.000 vierkante meter, ofwel 27 keer het Franse Élysée en 50 keer het Amerikaanse Witte Huis.

Erdogan negeert bevel om bouw te stoppen

Het megalomane project komt de Turkse president Erdogan op heel wat kritiek te staan. Zo negeerde Erdogan verschillende gerechtelijke bevelen om de bouw van het complex te stoppen. “Laat hen het paleis maar vernietigen”, zei Erdogan volgens de Turkse krant Hürriyet. “Ze bevalen de bouw uit te stellen, maar ze zullen het niet kunnen stoppen. Ik ga het gewoon openen en ik ga erin zitten.”

Gisteren vond uiteindelijk de opening plaats van Ak Saray. Normaal gezien zou dat gepaard gaan met een receptie voor genodigden, maar die werd door Erdogan zelf afgeblazen omdat in het zuiden van Turkije 18 mijnwerkers vastzitten in een mijnschacht.