Veel Russische vliegtuigen boven EU

De Russische luchtmacht houdt volgens Navo-informatie momenteel ongewoon grootschalige manoeuvres in het Europese luchtruim. Sinds dinsdagnamiddag zijn onder andere verschillende langeafstandsbommenwerpers en andere militaire vliegtuigen boven de Noord- en Oostzee geïndentificeerd.

Dat deelde een woordvoerder van de alliantie woensdagavond op de Shape in Bergen mee. In een reactie stegen onder andere Duitse en Britse gevechtsvliegtuigen op. Er waren ook nog Russische manoeuvres boven de Zwarte Zee, klinkt het.

De Russische strijdkrachten hadden bij de manoeuvres van "ongewone omvang" deels geen vluchtplannen meegedeeld, noch radiocontact gehouden met de burgerluchtvaart, luidt de kritiek van de Navo. Dergelijk gedrag betekent een potentieel risico voor de burgerluchtvaart.

In de marge van de crisis in Oekraïne heeft ook de Navo haar aanwezigheid in de regio uitgebreid. Daarmee wil de organisatie haar solidariteit betonen met haar oostelijke bondgenoten, die zich na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechtshandelingen van Rusland in Oost-Oekraïne bedreigd voelen.

Vorige week was er volgens de Navo een Russisch verkenningsvliegtuig bij Estland het luchtruim van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie binnengedrongen.