Soldaten van VS uit voorzorg in isolatie

Amerikaanse soldaten die terugkeren van een missie in West-Afrika om er de ebola-uitbraak in te dijken, worden uit voorzorg drie weken in quarantaine geplaatst. De soldaten worden geïsoleerd op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Italiaanse Vicenza. Dat heeft het Pentagon maandag bekendgemaakt.

"Uit voorzorg is een eerste contingent van twaalf soldaten, onder wie de voormalige Amerikaanse missieleider in Liberia, generaal Darryl Williams, onder verhoogd toezicht geplaatst op de basis", zo liet een woordvoerder van het Pentagon weten. De woordvoerder had het niet over "quarantaine" maar gaf wel toe dat de soldaten geïsoleerd zijn van de rest van de basis. "Geen van hen vertoont symptomen", voegde hij er nog aan toe.

De maatregel geldt voor alle Amerikaanse soldaten die terugkeren uit Liberia en Senegal. In Liberia zitten 600 Amerikaanse soldaten, in Senegal 100. Het Pentagon laat weten dat dit aantal tot 4.000 kan stijgen in functie van de situatie op het terrein. In West-Afrika zijn al 5.000 mensen omgekomen door het virus.