Dossier Strijd tegen IS

Koerden slaan nieuwe aanval IS af

De Koerden hebben een nieuwe aanval van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) op de Noord-Syrische stad Kobane afgeweerd. De extremisten hadden de noordelijke stadsrand van Kobane opnieuw aangevallen. De zware gevechten tussen beide kampen worden voortgezet.

"De Verenigde Staten en hun internationale coalitie hebben hun luchtaanvallen tegen de IS opgedreven," zei de Koerdische woordvoerder Nassan. De extremisten proberen al weken de stad aan de grens met Turkije te veroveren. De verdedigers van Kobane blijven wachten op de versterking van Koerdische Peshmerga uit Noord-Irak.

Volgens de goedgeïnformeerde Koerdische nieuwszender Rudaw kunnen die strijders maandag de stad bereiken. Ze kunnen onmiddellijk ingezet worden en zijn "met de beste nieuwe Amerikaanse wapens" uitgerust, luidde het onder aanhaling van een Peshmerga-officier. De strijders mogen via Turkije naar de stad gaan, nadat de regering in Ankara daarvoor de toelating had gegeven.

De IS-extremisten hadden de stad vorig weekeinde al vanuit het noordoosten aangevallen om de verbinding tussen de stad en Turkije af te snijden. Ze staan op slechts 700 meter van de grensovergang. Indien de terroristen die veroveren, kunnen noch de Peshmerga, noch nieuwe voorraden in de belegerde stad geraken. Kobane ligt in een Koerdische enclave, die al grotendeels door de IS wordt bezet.