"Gekozen voor toenadering Europa"

De Oekraïeners hebben massaal gestemd voor een 'onomkeerbare' toenadering van hun land tot Europa. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko verklaard na de parlementsverkiezingen in zijn land.

"Driekwart van de deelnemende kiezers heeft op krachtige en onomkeerbare wijze de toenadering tot Europa gesteund", aldus de president.

Uit exitpolls blijkt dat de partij van Porosjenko en vier andere pro-westerse partijen samen goed zijn voor zowat 70 procent van de stemmen.

Porosjenko wint de verkiezingen met 22 procent, gevolgd door de partij van eerste minister Arseni Jatsenjoek (21 procent). Daarna volgt de partij van de burgemeester van Lviv met 13 procent.

De nationalistische partij Svoboda en de partij van voormalig eerste minister Joelia Timosjenko halen elk zes procent, waarmee ze net boven de kiesdrempel van vijf procent zitten. De voornaamste pro-Russische partij haalt acht procent van de stemmen volgens de exitpolls. Ook de radicale partij van Oleg Liasjko haalt het parlement, met zes procent.