25 banken slagen niet in stresstest

25 van de 130 Europese banken zijn niet geslaagd voor de stresstest van de Europese Centrale Bank. Dat meldt de ECB. Zij moeten de komende maanden hun buffers versterkten om een nieuwe crisis het hoofd te kunnen bieden.

Dexia en Axa Bank Europe falen

Belgische banken die faalden op de stresstest zijn restbank Dexia en Axa Bank Europe, de vier andere Belgische banken (KBC, Belfius, Argenta en effectebewaarder Bank of New York Mellon) slaagden wel. BNP Paribas Fortis en ING België werden niet apart getest, maar als onderdeel van hun Franse en Nederlandse moederbank. Zowel Dexia als Axa slaagden wel in de tweede fase van de stresstest.

Onder de gebuisde banken, zijn er maar liefst 11 Italiaanse. Daarnaast zijn er vooral Cypriotische en Griekse banken gefaald. De grote banken deden het relatief goed.

De ECB nam afgelopen jaar de balansen van de 130 grootste Europese banken nauwgezet onder de loep. Daarbij wilde de centrale bank vaststellen of banken de waarde van hun bezittingen en de risico's die ze lopen goed inschatten. Vervolgens werden de banken aan een stevige stresstest onderworpen om te zien of ze bij een diepe economische crisis overeind blijven staan.

Om voor de test te slagen moesten banken na het balansonderzoek (AQR) beschikken over een kapitaalbuffer van 8 procent ten opzichte van hun uitstaande leningen. Daarnaast moeten ze aantonen dat de buffer niet lager wordt dan 5,5 procent bij een diepe economische crisis. Banken die hier niet aan voldoen moeten voor 9 november laten weten hoe zij hun situatie gaan verbeteren. Zij hebben vervolgens 6 tot 9 maanden de tijd om hun buffers op het juiste peil te krijgen.

Van de 25 gebuisde banken, zouden 11 nu wel slagen, waaronder dus Dexia en Axa Bank Europe. 13 banken zouden nog steeds falen.