Verpleegster "als crimineel behandeld"

Een verpleegster uit de Verenigde Staten, die ebolapatiënten heeft verzorgd in Sierra Leone, klaagt aan dat ze bij haar terugkeer in de VS in quarantaine werd geplaatst. En dat terwijl ze geen symptomen vertoonde.

Kaci Hickox, die werkt voor Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone, was de eerste die verplicht in quarantaine werd geplaatst. De maatregel werd zaterdag afgekondigd in de staten New Jersey en New York en is van toepassing op iedereen die mogelijk contact heeft gehad met ebola-patiënten.

"Ik wens niemand zoiets toe en ik ben bang voor de mensen die zich in de toekomst in dezelfde situatie zullen bevinden als mij", zei de verpleegster in de krant The Dallas Morning News. "Ik ben bang voor het andere gezondheidspersoneel dat in de luchthavens gaat uitleggen dat ze ebola bestreden hebben in West-Afrika." Ze klaagde aan dat de situatie chaotisch was en dat er een flagrant gebrek was aan organisatie en aan precieze aanwijzingen over hoe ze moest opgevangen worden.

Hickox, die op een ander vliegtuig moest overstappen in de luchthaven van Newark in New Jersey, werd verplicht drie weken in quarantaine geplaatst, de hele incubatietijd van de ziekte. Ze verblijft in het ziekenhuis van New Jersey voor onderzoek, hoewel ze geen enkel symptoom heeft.

"Behandeld als crimineel"

"Ik werd ondervraagd als een crimineel", zegt ze. Drie uur lang onderwierpen verschillende in witte pakken geklede ambtenaren van de immigratiedienst haar aan een verhoor. "Niemand leek verantwoordelijk, niemand kon zeggen wat ze met mij gingen doen, ik vroeg me af wat ik verkeerd had gedaan." Hoewel ze bij een eerste controle geen koorts bleek te hebben, was haar lichaamstemperatuur bij een tweede controle gestegen. De ambtenaren van de immigratiedienst dachten daarom dat ze toch koorts had. Met loeiende sirenes, begeleid door acht politieauto's, werd ze meegevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleken een bloedtest en een nieuwe controle van haar lichaamstemperatuur negatief.

"Ik heb een maand gezien hoe kinderen alleen stierven, ik was getuige van de menselijke tragedie", zegt ze. "Ik heb geprobeerd te helpen terwijl de meeste landen op deze wereld niets hebben gedaan." De vrouw wijst erop dat er nood is aan meer gezondheidswerkers in de strijd tegen ebola in West-Afrika. "De VS moet het personeel dat terugkeert behandelen met waardigheid en menselijkheid."

 

Foto: Luchthaven Newark