Brazilië kiest: Neves of opnieuw Rousseff

De Brazilianen maken zich op voor de presidentsverkiezingen. Tijdens de eerste ronde was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace ging worden tussen zittend president Dilma Roussef en rechtse uitdager Aécio Neves. Vandaag volgt de ontknoping.

Tijdens de eerste ronde haalde Roussef 41,6 procent van de stemmen, haar centrumrechtse concurrent 33,6 procent. In de peilingen dichtte Neves echter de kloof met Roussef. Ze staan allebei op ongeveer 50 procent, maar Rousseff heeft een lichte voorsprong.

Aécio Neves is er in ieder geval rotsvast van overtuigd dat hij de nieuwe president van Brazilië wordt. Dat verklaarde hij gisteren toen hij het graf van zijn overleden grootvader bezocht. “Morgen win ik de verkiezingen. Geld, schandalen en gemeenheid gaan de waarheid niet verslaan. We zijn klaar om te winnen en ik zal ervoor zorgen dat Brazilië een fatsoenlijke, eerbare overheid krijgt. Ik behandel mijn vijand niet als iemand die verslagen moet worden ten koste van alles.”

De linkse Dilma Rousseff deed gisteren nog een ultieme poging het volk ervan te overtuigen dat zij de beste kandidaat is om ervoor te zorgen dat de economie in Brazilië zal groeien. Ze deed daarvoor een tournee door de straten Porto Alegre. Rousseff verklaarde ook nog dat sinds haar partij 12 jaar geleden ontstond, miljoenen stemmers uit de armoede zijn geraakt.  “Ik heb twee duidelijke plannen voor ogen. Ik ben ervan overtuigd dat de verkiezing opnieuw een belangrijk democratisch evenement is voor ons land.”

In Brazilië worden extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de verkiezing. Er worden meer dan 100 miljoen stemmers verwacht.