Koerden heroveren stad op jihadisten

Koerdische peschmerga-strijders hebben in het noorden van Irak de stad Zoumar heroverd op de jihadisten van de terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Dat gebeurde met luchtsteun van de Amerikanen, aldus een generaal van de peschmerga zaterdag. Ook elf dorpen in de buurt zijn heroverd.

Zoumar ligt op 60 kilometer ten noordwesten van Mosoel. Nadat het Iraakse leger zich bij het begin van het offensief door IS had teruggetrokken, trokken de peschmerga Zoumar binnen, maar bij een nieuw offensief begin augustus moesten ook de Koerden zich uit de voeten maken.

De Koerdische strijders hebben sindsdien stukje bij beetje terrein heroverd. Ze krijgen ook steun van een internationale coalitie onder leiding van de VS, die sinds bijna drie maanden luchtaanvallen uitvoert tegen IS in Irak. De terreurgroepering controleert grote delen van vijf Iraakse provincies.

Ondanks de strijd in Irak, zijn de Koerden van plan 200 peschmerga naar Syrië te sturen om er deel te nemen aan de verdediging van de Koerdische grensstad Kobane. Die wordt sinds meer dan een maand belegerd door IS.