Egypte verstrengt veiligheid grens Gaza

Egypte zal radicale maatregelen nemen om de veiligheid te versterken aan de grens met de Gazastrook. Dat heeft president Abdel-Fattah al-Sissi gezegd op de televisie, een dag nadat een zelfmoordaanslag op een controlepost in het noordelijke deel van het schiereiland Sinaï het leven kostte aan een dertigtal militairen.

Al-Sissi noemde geen details, maar de grensovergang in Rafah, de enige overgang vanuit Gaza die niet gecontroleerd wordt door Israël, gaat in elk geval voor onbepaalde tijd dicht. De president had voordien ook laten weten dat in een deel van Noord-Sinaï voor drie maanden de noodtoestand zal gelden. Van 17 tot 7 uur geldt er een uitgaansverbod.

Al-Sissi zei dat er vanuit het buitenland steun moet zijn geweest voor de aanslag, de bloedigste op Egyptische veiligheidstroepen sinds de val van de islamistische president Mohammed Morsi in juli 2013. "Doel van de terreuroperaties is de Egyptische staat ten val te brengen", aldus de president die de Egyptenaren opriep verenigd te zijn.

Het Egyptische leger heeft de voorbije maanden tientallen illegaal gebouwde tunnels van smokkelaars vernield aan de grens met de Gazastrook. Hamas, dat de plak zwaait in de Gazastrook, onderhoudt goede banden met de in Egypte intussen verboden Moslimbroederschap van Morsi. Islamistische milities laten op de Sinaï steeds meer van zich spreken na de Arabische opstanden en de val van dictator Hosni Moebarak in 2011.