Meisje met ebola nam vaak publieke bus

De peuter van twee die vanmorgen in Mali overleed aan het ebolavirus, legde een slordige duizend kilometer af met publieke bussen alvorens ze naar het ziekenhuis gebracht werd. In Mali is dan ook paniek ontstaan dat er mogelijk meer mensen besmet zijn met het virus.

“We doen alles om paniek en psychoses te voorkomen bij de bevolking”, liet Ibrahim Boubacar Keita, de president van Mali, weten aan de Franse radio. “Sinds de start van deze epidemie, hebben we zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen getroffen, maar we hebben onszelf nooit hermetisch afgesloten. Guinee is een buurland en de gemeenschappelijke grens hebben we niet afgesloten.”

De president sprak wel over een noodsituatie nu aan het licht gekomen is dat het besmette meisje een lang traject aflegde met het openbaar vervoer. “Het meisje toonde tijdens de ritten al symptomen van de ziekte, wat betekent dat ze besmettelijk was. Mogelijk zijn er dus nog mensen in contact gekomen met haar lichaamssappen.”

De Wereldgezondheidsorganisatie probeert nu alle mensen die in contact gekomen zijn met het meisje op de bus op te sporen en hen te onderzoeken. 43 mensen zijn al onderzocht en in quarantaine geplaatst.

Het meisje reisde samen met haar grootmoeder van Keweni in Guinee door de steden van Kankan, Sigouri en Kouremale naar de Malinese hoofdstad Bamako, een trip van zo’n duizend kilometer. Vanmorgen overleed de peuter aan de ziekte. Ook haar ouders bezweken aan de ziekte.