Cameron woedend om Europese factuur

Groot-Brittannië betaalt tegen 1 december geen bijkomende factuur van twee miljard euro voor de Europese begroting van dit jaar. Dat heeft een woedende premier David Cameron duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel. Volgens Cameron komt er een speciale ministeriële bijeenkomst om de situatie uit te klaren.

Cameron had vanochtend de start van de beraadslagingen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders over de economische situatie geblokkeerd om uitleg te eisen over de melding dat Groot-Brittannië 2,1 miljard euro extra moet ophoesten voor de Europese begroting van dit jaar.

“Ik betaal geen twee miljard euro”

"We gaan niet opeens onze chequeboek bovenhalen en een cheque van twee miljard euro uitschrijven. Dat gaat niet gebeuren", zo verklaarde Cameron. De premier erkende dat nationale bijdrages aan de Europese begroting jaarlijks wat kleine aanpassingen ondergaan, maar "het is nooit gebeurd dat een land gevraagd wordt binnen drie weken een rekening van twee miljard euro te betalen".

"Het is totaal onaanvaardbaar dat een organisatie op dergelijke wijze functioneert en dat één van de grootste betalers op dergelijke wijze behandeld wordt", fulmineerde hij. Volgens Cameron kan ook de Europese Commissie hem nog niet precies zeggen hoe de berekening in elkaar steekt en zou het vooralsnog om schattingen gaan. Een extra ministeriële bijeenkomst moet duidelijkheid scheppen. "Maar ik ga geen twee miljard euro betalen tegen 1 december."

Ook Nederland krijgt extra factuur

Cameron vond naar eigen zeggen steun bij ambtgenoten in Nederland, Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije, die eveneens een extra factuur voorgeschoteld krijgen. De bijdragen van de lidstaten aan de Europese begroting worden berekend op basis van het bruto nationaal inkomen en de btw-inkomsten. De verdeelsleutel wordt opgemaakt op basis van projecties en herzien wanneer de definitieve cijfers voorhanden zijn. Lidstaten die het economisch beter dan verwacht doen, moeten dan wat extra bijpassen, en vice versa. Dat is normaliter een jaarlijkse routineklus.

Dat de factuur ditmaal zo hoog oploopt voor Londen, zou volgens ingewijden te maken hebben met herberekeningen die teruggaan tot 2002. Anderen verwijzen ook naar de impact van nieuwe Europese boekhoudnormen

De rel komt bovenop de moeizame onderhandelingen die de lidstaten de komende weken met het Europees Parlement moeten voeren over tekorten in de Europese begroting voor dit jaar en de ontwerpbegroting voor 2015.