Alarm in Belgisch consulaat Istanboel

Er is veiligheidsalarm geslagen bij drie consulaten in Istanboel. Daarbij ook het Belgische consulaat. Dat heeft het Turkse nieuwsagentschap Dogan gemeld. Bij de consulaten werd een verdacht pakje met geel poeder aangetroffen. Volgens eerste tests gaat het niet om een gevaarlijke substantie. 

Omslagen met een geel poeder werden vanmorgen ontdekt in de consulaten van België, Canada en Duitsland in Istanboel. Het gaat om drie landen die tot de internationale coalitie behoren die in een strijd verwikkeld is met de jihadisten van Islamistische Staat (IS)

Een personeelslid van het Canadese consulaat is "rechtstreeks blootgesteld" aan het verdachte gele poeder dat in een enveloppe zat. Dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen van een medewerker van Afad, het Turkse agentschap voor management van rampen en noodgevallen, dat de zaak onderzoekt.

Leden van Afad kwamen voormiddag naar de ambassades. Ze droegen zuurstofmaskers en beschermingspakken tegen chemische stoffen. Journalisten van AFP stelden ter plaatse vast dat ze vanmiddag nog bezig waren met het ontsmetten van de gebouwen van de Duitse en Belgische consulaten.

Eerste test negatief

"De eerste test die werd uitgevoerd op het gele poeder wijst niet op een gevaarlijke substantie." Dat zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Twee medewerkers van het consulaat die rechtstreeks in aanraking kwamen met het poeder, zijn wel uit voorzorg even naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, maar zij verkeren in goede gezondheid."

"Toen onze medewerkers dit vaststelden, hebben ze meteen de Turkse overheid en de Turkse veiligheidsdiensten ingelicht. Die kwamen voor onderzoek ter plaatse. Ze namen de brief mee voor onderzoek. De brieven - ook die van de andere consulaten - zullen nog verder onderzocht worden door Turkse instanties, maar belangrijk is dat uit de eerste test blijkt dat er geen gevaarlijke stof in zat", aldus Vandeweyer.

Het Belgische consulaat-generaal is een tijdje afgesloten geweest, toen de Turkse speurders - in beschermingspakken - voor het onderzoek binnen waren, maar ze zijn inmiddels weer weg en het alarm met de bijhorende veiligheidsprocedures is intussen opgeheven. Op dit ogenblik is nog niet bekend wie de afzender is van de brieven.