Dossier Strijd tegen IS

Grote luchtaanval op IS in Kirkoek

De troepen van de internationale coalitie tegen de groep Islamitische Staat (IS) hebben vannacht een arsenaal en trainingscentrum van de jihadisten vernietigd in de regio van Kirkoek, in het noorden van Irak. Dat gebeurde tijdens een luchtaanval die door de Franse legerleiding als 'groot' werd omschreven.

"Afgelopen nacht hebben we een grote operatie uitgevoerd in Irak", zei de stafchef van de Franse troepen, Pierre de Villiers, vrijdagochtend op radio Europe 1. De raid, waaraan Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen deelnamen, liet toe gebouwen te vernietigen waarin strijders van IS hun "valstrikken, bommen, wapens om de Iraakse troepen aan te vallen" vervaardigden, zo verklaarde de officier nog.

"Ongeveer 70 bommen zijn gedropt, we hebben 12 lasergeleide bommen afgevuurd en we hebben doel geraakt", verduidelijkte hij nog. "De operatie is geslaagd."

Het gaat om de zevende aanval van de Franse troepen en hun eerste deelname aan een grote raid, sinds eind september Parijs zich engageerde in de door de VS geleide coalitie.