Arts in New York heeft ebola

In New York is donderdag een arts die recent uit Afrika terugkeerde met hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Voorlopige resultaten bevestigen dat de man ebola heeft. Dat melden New York Times en televisiezender CBS. Het behandelende ziekenhuis heeft het nieuws bevestigd. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, en gouverneur Andrew Cuomo houden straks een persconferentie.

De patiënt was minder dan 21 dagen geleden - de incubatietijd voor het virus - teruggekeerd uit Guinea. De 33-jarige man werkte er voor Artsen Zonder Grenzen en behandelde ebolapatiënten. Bij zijn opname had hij 39,4 graden koorts. De dokter werd intussen overgebracht naar het Bellevue ziekenhuis in Manhattan. Dat ziekenhuis werd speciaal aangeduid en voorbereid met het oog op eventuele ebolagevallen in New York.

Donaties

Nog in de Verenigde Staten heeft mede-oprichter van Microsoft, de miljardair en filantroop Paul Allen, donderdag laten weten dat hij de donaties in het kader van de strijd tegen ebola nog verhoogt. Allen trekt nu in totaal 100 miljoen dollar uit. Een deel van dat geld gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie. De miljardair riep andere bedrijven en organisaties op om eveneens giften te doen. Bill Gates van zijn kant trok al 50 miljoen dollar uit, terwijl Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan 25 miljoen dollar schonken.