Zware gasexplosie in Duitse Ludwigshafen

Een zware gasexplosie heeft in de Zuidwest-Duitse stad Ludwigshafen am Rhein een arbeider mee de dood ingesleurd en vier van zijn collega's ernstig verwond.

Een woning in de omgeving van de plaats van de ontploffing raakte in brand, vele andere gebouwen liepen schade op. Dat deelde een politiewoordoverder mee. Bij het ongeval werden volgens de politie in totaal elf mensen gewond. De arbeiders werkten aan een hogedrukgasleiding. De kracht van de explosie was zo groot dat in een straal van 100 meter de vensters van huizen en auto's aan diggelen sprongen. Een aantal voertuigen brandde volledig uit. De brandweer had pas na tweeënhalf uur de vuurzee onder controle.

Het dodelijke slachtoffer kon wegens de enorme hitteontwikkeling ook enkele uren na de ontploffing nog niet geborgen worden. De politie stelde in het gebied een perimeter van 300 meter in. Van een rij huizen in de buurt werden door de drukgolf de dakpannen afgerukt, bomen bleven als verkoolde stompjes achter. De hitte liet aan auto's, die op een 150 meter van de explosie gelegen parking stonden, de kunststof smelten.

De plaats van de explosie ligt in de wijk Oppau in de omgeving van een fabrieksterrein van het chemieconcern BASF. Brandweer, politie en hulpdiensten waren massaal aanwezig.

Video: YouTube