Verdachte Ottawa geradicaliseerde man

Volgens de eerste berichten is de neergeschoten schutter die de aanslag op het parlement in de Canadese hoofdstad Ottawa pleegde geïdentificeerd als een geradicaliseerde dertiger die bekend stond bij de overheid. Persagentschap Reuters citeert Amerikaanse overheidsbronnen die zeggen dat de verdachte een tot de islam bekeerde Canadees was. Hij werd tijdens zijn raid op het parlement doodgeschoten door een Canadese soldaat.

De man, die geïdentificeerd zou zijn als Michael Zehef-Bibeau, stond op een lijst van hoog-risico-reizigers van de Canadese overheid en zijn paspoort was ingetrokken. Volgens Canadese media die met overheidsbronnen spraken, is het profiel van deze doodgeschoten verdachte gelijkaardig aan de man die eerder deze week twee Canadese soldaten aanviel. Hij reed met zijn wagen twee soldaten omver, één van hen overleed.

De dader van die aanslag was een geradicaliseerde man, die sympathiseerde met de Islamitische Staat, de terreurgroep die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft.

Eén soldaat vermoord

Bij de aanslagen in Ottawa werd één soldaat neergeschoten bij het herdenkingsmonument voor gesneuvelde soldaten. Later trokken één of meerdere verdachten het parlement binnen, waar de Canadese premier op dat moment enkele medewerkers toesprak. In een hevig vuurgevecht met de politie en het leger werd één verdachte gedood. Dat zou Michael Zehef-Bibeau zijn, een dertiger met de Canadese nationaliteit.

Terreurniveau al verhoogd

Canada maakt deel uit van de internationale coalitie in de strijd tegen IS en steunt de oorlog tegen Islamitische Staat ook militair. Het heeft er voor gezorgd dat het land eerder al bedreigd werd door de terroristen van Islamitische Staat. Naar aanleiding daarvan werd het terreurniveau in Canada al verhoogd.