Klopjacht op Canadese schutters

De Canadese politie voert in het centrum van de Canadese hoofdstad Ottawa een klopjacht uit op meerdere verdachten na een schietpartij in het Canadese parlement. Eén Canadese soldaat werd doodgeschoten in de buurt van het parlement. Daarna openden de schutters het vuur in het parlement. Eén verdachte is doodgeschoten, het zou gaan om een geradicaliseerde dertiger. Op twee mogelijke andere daders wordt een klopjacht gehouden. Het hele centrum van Ottawa is afgesloten.

De daders begonnen hun raid aan het herdenkingsmonument voor omgekomen soldaten, in de buurt van het Canadese parlement in Ottawa. Daar werd een Canadese soldaat die de wacht hield neergeschoten. Het slachtoffer raakte zwaargewond en werd al snel ter plaatse verzorgd, vooraleer hij naar het ziekenhuis werd gevoerd. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Twintigtal schoten gehoord

Volgens getuigen stapte de man daarna opnieuw in zijn wagen om richting het parlementsgebouw te rijden. Daar trokken meerdere schutters naar het kabinet van de eerste minister Stephen Harper, in het Canadese parlementsgebouw.

Op beelden vanuit het parlement zelf is te zien hoe verschillende agenten het parlementsgebouw met getrokken wapens binnengaan. Er werden een twintigtal schoten gehoord in het gebouw. De premier kon het gebouw ongedeerd verlaten.

Eén verdachte neergeschoten

Na de schietpartij in het parlement sloegen de daders op de vlucht. De politie houdt momenteel een klopjacht op hen. Eén dader is in het parlement doodgeschoten door een Canadese soldaat, van de andere mogelijke daders wordt aangenomen dat ze zich ergens verschansen, mogelijk op het dak van het parlement. Bij beschietingen vielen nog eens drie gewonden.

Verdachte geradicaliseerde dertiger

Volgens de eerste berichten in Canadese media zou de doodgeschoten schutter een Canadese dertiger zijn, die op een lijst van geradicaliseerde risico-reizigers van de overheid stond. Bovendien zou zijn paspoort ingetrokken geweest zijn. In ieder geval was de verdachte geen onbekende voor de overheid.

Politie kamt hele stad uit

De zwaar bewapende politie en zelfs het leger zijn massaal ter plaatse. Zij kamen nu straat na straat het centrum van Ottawa uit. Alle gebouwen worden hermetisch afgesloten, en pas mondjesmaat vrijgegeven. Iedereen die in de buurt verblijft, wordt gevraagd binnen te blijven, zo ver mogelijk van ramen en deuren.

Ook de universiteit en alle scholen zijn afgesloten. Ook het parlementsgebouw is nog steeds hermetisch afgesloten. Zwaarbewapende agenten onderzoeken het gebouw op zoek naar de overige daders. 

Politie: "Operatie is nog aan de gang"

 Op een persconferentie heeft de politie bevestigd dat ze nog steeds op zoek zijn naar minstens één dader. Het centrum van de stad blijft in lockdown en de bewoners moeten nog steeds binnen blijven.

Twee dagen na vorige aanslag

Het incident komt er slechts twee dagen nadat twee Canadese soldaten omver werden gereden door een aanhanger van Islamitische Staat. Eén van hen liet daarbij het leven.