China lanceert nieuwe maansonde

China maakt zich op om een nieuwe sonde naar ‘een bepaalde locatie in de buurt van’ de maan te lanceren en die daarna naar de aarde te laten terugkeren, zo heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld. Bedoeling is nieuwe technologie te testen.

Het experimentele ruimtetuig heeft officieel nog geen naam. Het moet tussen vrijdag en zondag vertrekken" van op de basis Xichang. De missie moet technologie uittesten voor de toekomstige maanverkenner Chang'e-5 die eveneens naar de aarde zal terugkeren en de gloeiend hete duik in onze atmosfeer moet overleven. Chang'e-5 moet monsters van de maan verzamelen en daarvoor uiteraard landen op het hemellichaam. De lancering is wellicht in 2017. Waar de eerstvolgende sonde moet neerstrijken op onze planeet is niet gezegd.

Een halve eeuw na de VS en de toenmalige Sovjetunie heeft Peking zijn blik op de maan gericht en hoopt het, waarschijnlijk na 2025, een eerste Chinees op de maan te zetten. Daar hebben tot nu toe alleen Amerikanen op gehuppeld.

In december 2013 slaagde China erin een robotjeep op de maan neer te zetten. De missie is als een succes bestempeld, maar nu begint de jeep ouderdomsverschijnselen te tonen.