Ebolaquarantaines amper bewaakt

De strijd tegen het ebolavirus in Sierra Leone wordt bemoeilijkt door de lakse veiligheidsvoorschriften. Dat maakte het hoofd van het Ebola Response Team van de stad Waterloo, David Bangura, bekend. “Er moet dringend iets veranderen, anders volgen nog veel meer besmettingen.”

“De situatie is zeer ernstig omdat er meer dan 300 huizen in Waterloo zijn die in quarantaine geplaatst zijn. Maar er is geen security om die quarantaines te controleren. Het risico is dan ook zeer groot omdat de mensen zomaar kunnen buitenkomen en andere mensen kunnen besmetten.”

Sierra Leone is een van de zwaarst getroffen gebieden door de ebolacrisis. In het gebied zijn al ruim 1.200 mensen gestorven aan de ziekte. Volgens Bangurra zijn de mensen bereid om de nodige maatregelen te volgen, maar moet er dan wel steun komen vanuit de overheid. “Er moet security komen, maar er moet dan ook gedacht worden aan het nodige voedsel. Want als er geen eten voorzien wordt, zullen de mensen sowieso uit quarantaine komen en dan zullen er nog veel meer besmettingen zijn.”

Wereldwijd vielen al maar 4.500 doden door het eboalvirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden er volop experimentele medicijnen getest om de epidemie onder controle te krijgen.