Malala beloond met 'Liberty Medal'

Malala Yousafzai heeft in Philadelphia de ‘Liberty Medal’ gewonnen. Ze is de jongste winnares van de medaille. De 100.000 dollar aan prijzengeld schenkt Malala aan haar thuisland Pakistan. De Pakistaanse won eerder al de nobelprijs voor de vrede.

De nu 17-jarige Malala komt op voor het recht op onderwijs voor meisjes. In oktober 2012 werd ze daarom door de Taliban neergeschoten. Ze raakte ernstig gewond, maar dat hield haar niet tegen om door te gaan met haar strijd.

In haar overwinningsspeech riep Malala op om aandacht te schenken aan de jongens en meisjes in Syrië. “Ik wil aandacht voor Syrische broers en zussen. Zij kregen goed onderwijs, maar moesten plots in kampen gaan leven en zijn nu vluchtelingen. Hun levens zijn belangrijk en we moeten strijden zodat het geen verloren generatie wordt.”

Ook riep de Pakistaanse op om de ontvoerde meisjes in Nigeria vrij te laten. "Ik wil aandacht voor mijn zussen in Noord-Nigeria. Ze hebben het recht vrij te zijn en recht op onderwijs. Daarom moeten ze worden bevrijd."

Malala verklaarde ook dat de islam een vredelievende godsdienst is. “Er zijn groepen die de naam van islam misbruiken voor hun eigen voordelen. Want de islam is een godsdienst van vrede.”

Aan de Liberty Medal hangt een prijzengeld van 100.000 dollar vast, maar Malala weet al wat ze met dat geld gaat doen. “Ik heb besloten om het geld te schenken aan Pakistan, aan de kinderen die onderwijs nodig hebben, steun en hulp.”