Dossier Strijd tegen IS

Amerikaanse wapens mogelijk in handen IS

De Islamitische Staat heeft mogelijk Amerikaans wapens in handen gekregen die eigenlijk voor de Koerdische verzetsstrijders in de Syrische stad Kobane bedoeld waren. Het gaat onder meer om handgranaten en ander gevechtsmaterieel.

De Verenigde Staten dropten afgelopen week 28 loten met wapens voor de Koerden boven Syrië, maar minstens één partij wapens zou in handen van de Islamitische Staat gevallen zijn. Dat heeft een groepering van de terreurgroep getoond in een video.

Pentagon: "We weten het niet"

Het Pentagon heeft nog niet bevestigd dat die wapens effectief in de handen van IS zijn gevallen, maar woordvoerder John Kirby geeft wel toe dat één lot de bedoelde bestemming niet bereikt heeft. “We weten het niet”, antwoordde Kirby op de vraag of de Islamitische Staat de Amerikaanse wapens in handen heeft.

Eerder hadden de Amerikanen gezegd dat ze het lot vernietigd hadden, om te verhinderen dat het in vijandige handen zou vallen. Volgens Kirby werd de levering wel geraakt, maar is het onduidelijk of de wapens ook effectief vernietigd zijn.