VIDEO: Vijf jaar cel voor Pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is veroordeeld tot vijf jaar cel voor de doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft de rechter in Pretoria zonet bekendgemaakt. Pistorius schoot Steenkamp op 14 februari vorig jaar dood door de deur van de badkamer. 

Naast de vijf jaar effectief voor de doodslag, krijgt hij nog drie jaar voorwaardelijk voor het ondoordacht handelen met een wapen in een restaurant. Na de zitting is de atleet meteen naar de cel gebracht. De verdediging heeft laten weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het parket heeft nog niet beslist of het in beroep gaat.

De rechter noemde de feiten bij het voorlezen van de strafmaat “zeer ernstig” en dat het een fout signaal zou zijn als hij geen gevangenisstraf zou krijgen. Bij het bepalen van de straf heeft ze rekening gehouden met het misdrijf zelf, de persoonlijke omstandigheden van de Pistorius en de schade die hij met de feiten aan de maatschappij heeft toegebracht. Ze heeft geprobeerd met de strafmaat een evenwicht te vinden tussen deze drie elementen.

Voorts benadrukte ze dat er geen klassenjustitie mag zijn. “Iemand die rijk of beroemd is, mag geen andere straf krijgen dan wie arm is.” Dat Pistorius geen benen heeft, was geen reden om hem niet naar de gevangenis te sturen. “Als een zwangere vrouw de nodige zorgen kan krijgen in de gevangenis, dan kan hij dat ook krijgen.” 

Pistorius heeft altijd beweerd dat hij dacht dat er een inbreker in de kamer was. Op 12 september van dit jaar was Pistorius al schuldig bevonden aan ‘doodslag door nalatigheid’.