AZG vraagt uw hulp in ebolastrijd

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een campagne gelanceerd om aan de Belgische bevolking financiële en morele steun te vragen in haar strijd tegen ebola. "Na zeven maanden is er nood aan financiële hulp", klonk het tijdens een persconferentie in het AZG-trainingscentrum in Brussel.

AZG heeft zes ebolacentra opgesteld in Guinee, Sierra Leone en Liberia en heeft 300 internationale en 3.000 lokale medewerkers ter plaatse. AZG-medewerkers hebben al 3.000 ebolapatiënten verzorgd, van wie er meer dan 1.000 genezen zijn verklaard. "Voor dit jaar zal ons budget voor ebola meer dan 45 miljoen euro bedragen. Ondanks alle oproepen de voorbije maanden, komt de internationale hulp nauwelijks op gang, en de evolutie van deze epidemie is onvoorspelbaar. Het wordt een gevecht van lange adem", aldus directeur operaties Brice de le Vigne.

Daarom lanceert AZG België een campagne met spotjes op radio en televisie en publiceert ze getuigenissen van medewerkers op haar website. "We hebben constant 300 internationale medewerkers op het terrein en die moeten om de vier weken vervangen worden omdat vermoeidheid fataal kan zijn", zegt voorzitter Meinie Nicolai. Ook het materiaal, zoals beschermende pakken, kost heel veel. Daarenboven leidt AZG hulpverleners die naar de ebolagebieden trekken op in haar trainingscentrum in Brussel en bracht MSF Supply, de aankoopcentrale van AZG in Neder-Over-Heembeek, al 849 ton materiaal naar de getroffen gebieden.

Steun betuigen via Facebook en Twitter

AZG vraagt daarnaast morele steun. "Onze teams werken in zeer zware omstandigheden. Ze zijn opgeleid om te genezen en het is zeer uitzonderlijk dat 60 procent van de patiënten sterft", aldus Nicolai. "De strijd tegen ebola is bovendien fysiek erg zwaar." Daarom vraagt de organisatie de bevolking om steunbetuigingen te sturen via Facebook of Twitter met de hashtags #StopEbola #MSFgoAZG. Giften voor het urgentiefonds van AZG kunnen gestort worden op BE73 0000 0000 6060.

Artsen Zonder Grenzen benadrukt nog dat de ebola-epidemie in West-Afrika er een van ongeziene grootte is. "We hebben al tientallen epidemieën bestreden en meestal waren die binnen de drie tot vijf maanden onder controle", aldus Nicolai. "Nu gaat het om een epidemie die op een drielandenpunt is ontstaan en die zich al snel verspreidde tot in hoofdstad Conakry (Guinée). Vroeger hadden ebolacentra vijftien tot twintig bedden en was dat voldoende. Vandaag hebben we in de zes centra in totaal tussen de zes- en zevenhonderd bedden."