"Zweden zoekt Russische duikboot"

Voor de kust van Stockholm is mogelijk een Russische duikboot in nood geraakt. Officieel wordt dat niet bevestigd, het Zweedse leger houdt het op een zoektocht naar "buitenlandse onderwateractiviteit”. Aan de operatie nemen meer dan 200 manschappen deel, er worden helikopters en oorlogsschepen ingezet.

De krant Svenska Dagbladet berichtte eerder dat het Zweedse leger een noodoproep in het Russisch had opgevangen, die gericht was aan een basis in Kaliningrad.

De operatie herinnert aan de spanningen uit de laatste jaren van de Koude Oorlog, toen de Zweedse zeemacht regelmatig jacht maakte op verdachte duikboten in territoriale wateren. In oktober 1981 strandde een Russische onderzeeër in de buurt van Karlskrona, niet ver van een belangrijke marinebasis, wat voor een diplomatiek incident zorgde.

Vorige maand meldde Zweden nog dat twee Russische straaljagers het Zweedse luchtruim waren binnengedrongen. De Zweedse autoriteiten tekenden daarop officieel protest aan bij de Russische ambassadeur in Stockholm.