Belgen graven tweede Suezkanaal

De Belgische bedrijven Jan De Nul en DEME hebben grote contracten in de wacht gesleept voor de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte. Alles samen gaat het om een contract van ruim anderhalf miljard euro.

Zowel Jan De Nul als DEME zitten hiervoor consortium, waarin ze samenwerken met andere bedrijven. Voor Jan De Nul is dat met de Nederlanders van Boskalis en Van Oord en NMDC uit de Verenigde Arabische Emiraten. Samen hebben zij een orden binnengehaald van 1,2 miljard, gelijk verdeeld onder de vier bedrijven. Ze gaan een “nieuw” kanaal aanleggen, parallel aan het huidige. Ook het verbreden en uitdiepen van een aantal secties zit in het contract.

Dat laatste geldt ook voor het consortium rond DEME, dat samenwerkt met het Amerikaanse Great Lakes Dredge and Dock Company. Ze gaan een lengte van 25 kilometer uitdiepen, opnieuw tot 24 meter diepte. Het gaat om een contract van 421,3 miljoen euro.

Het Suezkanaal is de snelste scheepvaartroute tussen Europa en Azië en een belangrijke vorm van inkomen voor Egypte. Met de uitbreiding ervan moeten er nog meer schepen op het kanaal kunnen, wat de economie alleen maar ten goede komt.