Protest voor 43 vermisten in Mexico

In Acapulco, in de Mexicaanse deelstaat Guerrero, trokken vrijdag duizenden manifestanten vreedzaam de straat op uit protest tegen de verdwijning van 43 studenten in Iguala. De betogers eisen van de autoriteiten dat ze de leerlingen opsporen. De politie heeft inmiddels een leider van een drugskartel gearresteerd dat achter de verdwijning zou zitten.

"Levend hebben ze ze meegenomen, levend willen we ze terug", schreeuwden de samengetroepte studenten en onderwijzers. Ze vroegen ook het ontslag van de gouverneur van Guerrero, Angel Aguirre, die de zaak slecht zou hebben aangepakt. De manifestatie verliep in alle kalmte al toonden de betogers zich duidelijk woedend.

Op 26 september verdwenen 43 jongeren tussen de 17 en 21 jaar na een schietpartij waarbij politieagenten en gewapende mannen, vermoedelijk drugshandelaars, betrokken waren. Bij die schietpartij vielen zes doden en 25 gewonden. Meer dan duizend agenten zoeken intussen verder naar sporen van de verdwenen leerlingen.

Ondertussen hebben de gerechtelijke autoriteiten vrijdag de arrestatie bekendgemaakt van de vermoedelijke leider van een drugskartel dat ervan verdacht wordt achter de verdwijning van 43 studenten te zitten.

Sidronio Casarrubias Salgado werd samen met een van zijn naaste medewerkers opgepakt aan een politieversperring op een weg die leidt naar Mexico-Stad en Toluca. Dat gebeurde nadat de man valse papieren zou hebben voorgelegd.