Kindersterfte in 25j met helft gedaald

Het aantal kinderen jonger dan vijf jaar dat vorig jaar stierf bedroeg 6,3 miljoen. In 1990 waren dat nog 12,7 miljoen kinderen. Dat is een daling met bijna 50 procent. De cijfers staan in een nieuw rapport over de situatie van kinderen wereldwijd dat Unicef heeft bekendgemaakt.

De VN-organisatie had zich afgevraagd of de kinderen in 2014 een beter leven leiden dan de kinderen in 1989. Het antwoord is positief, maar desalniettemin moeten de inspanningen om de situatie van kinderen te verbeteren nog worden voortgezet en opgedreven, vindt Unicef.

Kinderen blijken kwetsbaarder naarmate ze jonger zijn: 44 procent van de overlijdens van kinderen gebeuren in hun eerste levensmaand, en 30 procent in de elf volgende maanden van hun eerste levensjaar. Longontsteking, diarree en malaria blijven de belangrijkste doodsoorzaken en kosten wereldwijd elke dag het leven aan 5.000 kinderen.

Volgens Unicef zijn er nog grote uitdagingen: de toegang tot het onderwijs en tot gezondheidszorg. "Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York het 'Internationaal Verdrag over de Rechten van het Kind' aan. We zijn nu 25 jaar later", aldus Unicef. "We moeten onze inspanningen intensief voortzetten en indien mogelijk zelfs versnellen om de rechten van miljoenen kinderen in de volgende 25 jaar te vrijwaren."