Laat Boko Haram schoolmeisjes vrij?

Boko Haram en de Nigeriaanse overheid hebben een vredesakkoord bereikt. Dat meldt de chef van de Nigeriaanse defensie. De islamitische militante groepering ontvoerde een half jaar geleden meer dan 200 schoolmeisjes. Zij zouden worden vrijgelaten. Van de 276 meisjes die in april in Chibok, in de noordelijke deelstaat Borno, werden ontvoerd, zijn er nog 216 in handen van Boko Haram.

Boko Haram is verbonden met de terreurgroepering 'Al Qaeda in de Islamitische Magreb'. Ze zijn vooral in het noorden van Nigeria actief en willen het land bevrijden van de 'zondige westerse invloeden'. Boko Haram is onder meer fel gekant tegen onderwijs voor meisjes, vooral als dat onderwijs niet gesbaseerd is om de islamleer.

Sinds begin dit jaar verhevigden de aanvallen van Boko Harem en de strijd tussen de organisatie en het Nigeriaanse leger. Bij aanslagen vielen vaak tientallen doden, maar de ontvoering van de 276 meisjes kreeg de meeste media-aandacht. Bekende en minder bekende Twitteraars vroegen aandacht voor de ontvoering via de hashtag #freeourgirls.