Wie is #clipboardman achter ebolapaniek?

In de Verenigde Staten is er gisteren een ware ebolapaniek ontstaan bij het overbrengen van een zieke verpleegster van Dallas naar Atlanta. Vooral de aanwezigheid van één man zonder speciaal pak deed de alarmbel luiden.

Toen de vrouw op het vliegtuig werd gezet door medisch personeel in speciale pakken, stond er één man bij gewoon in broek en hemd. Hij had een schrijfbordje vast en leek wat aanwijzingen te geven. Op Twitter barstte meteen een discussie los over deze mysterieuze #clipboardman.

Onverantwoord

“Onverantwoord”, dat was de ondertoon van de hele discussie. Terwijl er overal ter wereld de zwaarste veiligheidsmaatregelen genomen worden, stond de man gewoon toe te kijken op het transport.

Luchtvaartmaatschappij Phoenix Air schept duidelijkheid in Amerikaanse media. Volgens de maatschappij gaat het om de verantwoordelijke voor het medische protocol. Aangezien de mensen met een speciaal pak beperkt zijn in hun zicht, is het de taak van de supervisor om verbale instructies te geven en zo risicovolle contacten te vermijden, aldus Phoenix Air.

Veiliger

De luchtvaartmaatschappij maakt zich bovendien sterk dat het, in tegenstelling tot de paniek suggereert, zelfs veiliger is om zo te werk te gaan.

Er valt ook iets over die uitleg te zeggen. Ebola wordt verspreid door contact met lichaamsvocht van besmette mensen. De man had als enige geen speciaal pak aan en dus kon hij onmogelijk met bloed, speeksel of ander lichaamsvocht in contact komen.

Bekijk ook:

 

Bekijk meer video's van vtmnieuws op