Dossier Strijd tegen IS

VS en Rusland pakken samen IS-strijd aan

De inlichtingendiensten in Washington en Moskou gaan meer informatie uitwisselen in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is dat de uitkomst van een ontmoeting die hij vanavond in Parijs had met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

"We zijn overeengekomen om dat te doen", verklaarde Kerry tijdens een persconferentie die plaatsvond na het overleg tussen de twee ministers. "We zijn het er alle twee over eens dat er in de 21ste eeuw absoluut geen plaats is voor IS. Geen enkel beschaafd land kan zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaan."

De samenwerking is opmerkelijk, omdat de VS en Rusland het al drie jaar grondig oneens zijn over de aanpak van de crisis in Syrië, een van de landen waar IS actief is. De Amerikanen hebben altijd de oppositie gesteund, terwijl de Russen zich achter het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben geschaard.

Tijdens het drie uur durende onderhoud tussen Kerry en Lavrov kwam verder ook de crisis in Oekraïne aan bod. Kerry bevestigde tijdens de persconferentie dat de Russische troepen zich terugtrekken uit Oekraïne en het grensgebied, zoals de Russische president Vladimir Poetin zondag al had aangekondigd.