"Celstraf zou Oscar Pistorius kraken"

Oscar Pistorius zou door zijn handicap gekraakt worden als persoon moest hij naar de cel moeten. Dat verklaarde een probatiemedewerker tijdens het proces tegen de Zuid-Afrikaan. De 27-jarige Pistorius werd schuldig bevonden aan doodslag door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp en wacht nu op zijn straf.

De benen van Oscar Pistorius werden geamputeerd toen hij baby was. Volgens probatiemedewerker Annette Vergeer zijn de gevangenissen niet voldoende uitgerust om een gehandicapte op te vangen. “Pistorius zou extra kwetsbaar zijn voor geweld.”

“Zijn fysieke handicap en zijn emotionele, psychologische en psychiatrische toestand in acht genomen, zou het zeer negatief zijn hem naar de gevangenis te sturen. Bovendien is het voor hem extra gevaarlijk. Het zal hem niet helpen, het zal hem breken. Pistorius zal nadien geen toekomst meer hebben en bij zijn vrijlating zal een gebroken persoon de maatschappij opnieuw betreden.”

Vergeer stelde voor om Pistorius onder huisarrest te plaatsen. De juryvoorzitter Gerrie Nell vond de argumenten van de probatiemedewerker maar flauw. “Er werd enkel gefocust op de handicap van Pistorius. Moeten we dan geen enkele persoon met een fysieke beperking naar de gevangenis sturen?”

Oscar Pistorius stond op het proces terecht voor doodslag door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp. In februari 2013 schoot hij haar neer omdat hij dacht dat het inbrekers waren. Op dood door nalatigheid staat in Zuid-Afrika een maximumstraf van 15 jaar cel. Maar omdat er geen minimumstraf gevorderd werd, is het mogelijk dat Pistorius volledig vrijuit gaat.