Toch geen Catalaans splitsingsreferendum

De Catalaanse regering ziet af van een referendum over onafhankelijkheid op 9 november. Dat maakte de leider van een van de partijen achter het referendum bekend.

"De regering heeft vastgesteld dat het referendum niet kan doorgaan", zei Joan Herrera, leider van het Iniciativa per Catalunya, nadat hij deelgenomen had aan een vergadering van de partijen die voorstander zijn van het referendum. "De regering van nationalist Artur Mas zal vandaag een alternatief voorstel doen."

Een lid van de Catalaanse regering had gisteren al de mogelijkheid geopperd dat het referendum van 9 november zou kunnen uitgesteld worden, na de schorsing door het Grondwettelijk Hof. Francesc Homs, woordvoerder van de Catalaanse regering, had begin oktober laten verstaan dat ten laatste op 15 oktober moest beslist worden of het referendum zou doorgaan.

De voorbereidingen voor het referendum hebben al serieuze vertraging ondervonden: de publicatie van de kieslijst, het aanduiden van de plaatsen waar kan gestemd worden en de benoeming van de personen die moeten toezien op het stemmen. Niet alleen bemoeilijkt dat de organisatie van het referendum, het compromitteert ook de geloofwaardigheid.

Madrid is een felle tegenstander van het referendum in Catalonië. De conservatieve regering is van mening dat de regio zich niet eenzijdig kan uitspreken over een eventuele afscheiding. De grondwet bepaalt dat de gehele Spaanse bevolking zich moet uitspreken over soevereiniteitskwesties.

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, telt 7,5 miljoen inwoners. De regio is goed voor een vijfde van de nationale rijkdom.