Welke straf krijgt Pistorius?

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is maandagvoormiddag opnieuw bij het North Gauteng High Court aangekomen, voor de mogelijk laatste etappe van zijn proces. In september werd hij schuldig bevonden aan doodslag door nalatigheid van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Volgens een woordvoerder van de Nationale Aanklagersautoriteit (NPA), Nathi Mncube, kan de strafmaat eind deze week al duidelijk zijn. Rechter Thokozile Masipa hoort eerst nog getuigen van de aanklager en de verdediging.

Van boete tot 15 jaar

Bij zijn aankomst gaf Pistorius geen commentaar aan de massa journalisten voor het gerechtsgebouw in Pretoria. Ook de ouders van Reeva Steenkamp zijn ter plaatse.  Rechter Masipa hoort vandaag argumenten van verdediging en aanklager. Zij zullen nieuwe getuigen oproepen in een poging om de straf te beïnvloeden. Die straf kan oplopen van een boete tot 15 jaar gevangenis.

Het bepalen van de strafmaat duurt opvallend veel langer dan bij ons. Doordat er nog getuigen worden opgeroepen, kan het nog een paar dagen duren vooraleer een uitspraak valt. De openbare aanklager denkt dat ze voor vrijdag rond kunnen zijn.

Geen gevangenisstraf?

Pistorius schoot vorig jaar op Valentijnsdag op Steenkamp, die achter een deur stond. Masipa ging mee in het verhaal van de atleet dat hij het 29-jarige model verkeerdelijk hield voor een inbreker. Pistorius wilde niemand doden, maar handelde nalatig en onredelijk, want hij wist toen hij schoot dat er zich iemand in het toilet bevond die weinig manoeuvreerruimte had, aldus de rechter.

Op dat vonnis van de rechter kwam veel kritiek. Velen zijn van mening dat Pistorius met voorbedachten rade doodde en dus schuldig is aan moord. Mocht hij niet veroordeeld worden tot een gevangenisstraf, dan zou dat hoogstwaarschijnlijk een golf van verontwaardiging in de publieke opinie teweeg brengen. Bij vele zwarten leeft namelijk de perceptie dat rijke blanken nog steeds een voorkeursbehandeling krijgen.