Wake voor vermoorde Henning

In het Britse Manchester is gisteravond een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Alan Henning, de Britse gijzelaar die door IS is onthoofd. Honderden mensen waren daarbij aanwezig, onder wie ook de vrouw en de twee kinderen van Henning.

De 47-jarige Henning was naar Syrië getrokken om er humanitaire hulp te bieden aan de bevolking. Maar kort nadat hij de grens was overgestoken, werd hij ontvoerd. Zijn dood werd begin oktober opgeëist in een video van IS.

“Hij is naar Syrië gegaan om te helpen op een moment dat de hele internationale gemeenschap het land in de steek had gelaten”, vertelt Majid Freeman, die samen met Henning naar Syrië trok. Hij herinnerde zich dat Alan had geweigerd om een nacht in een hotel te slapen en in de plaats daarvan in zijn ambulance sliep. “Ik vroeg hem waarom en hij zei dat het geld dat hij daarmee uitspaarde, hij aan de mensen in Syrië kon geven. Dat was Alan.”

Alan Henning was de tweede Britse gijzelaar die door IS werd vermoord, na de humanitaire hulpverlener David Haines. Ook twee Amerikaanse journalisten, James Foley en Steven Sotloff, werden vermoord.